Direct naar de inhoud

Workshops

Op zaterdag 21 mei is de derde editie van het Step Up Study Event. De dagplanning is als volgt:

10u. inloop, 10.30u. start
10.30 – 11.15u.: welkom en doe-activiteit
11.30 – 12.30u.: workshopronde 1
12.30 – 13.00u.: lunch
13.30 – 14.30u.: workshopronde 2
15.00 – 17.00u.: groepsactiviteit & borrel

Je kunt deze dag 2 workshops volgen, maar we vragen je voor de zekerheid om ook een derde door te geven. Hieronder vind je informatie over de verschillende workshops.

Workshop van studie naar baan, hoe pak ik dat aan?

Ben jij bijna klaar met jouw studie of moet je stagelopen bij organisaties of bedrijven? Wil je graag weten hoe het werkende leven eraan toe gaat in combinatie met jouw visuele beperking? Dan is deze workshop over werk wat voor jou. Marcel van der Bie deelt met jou zijn ervaringen met verschillende banen en over werken met een visuele beperking. Ook komt het onderwerp solliciteren uitgebreid aan de orde. Daarnaast zullen we relevante organisaties met je delen die je indien nodig kunnen helpen op het gebied van werk.

Workshop braille tips voor tijdens je studie of werk

Maak je gebruik van braille en spraak en wil je meer tips over hoe je gemakkelijk kan navigeren en hoe je bepaalde zaken aan kunt pakken? Meld je dan aan voor deze workshop. We zullen een aantal veel voorkomende dingen bespreken waar jij tijdens je studie zeker weten mee te maken krijgt. Denk hierbij aan snel navigeren op het internet of in grote literatuurbestanden, maar ook digitaal samenwerken met je klasgenoten in Google Drive of Google Documenten. En weet je al hoe je een verslag zo op kan maken zodat het er voor een ziende ook goed uitziet? We gaan het gesprek aan met elkaar en delen tips.

Workshop study skills & digitaal snel: zo lukt het wel! voornamelijk vergroting

Tijdens je studie krijg je te maken met literatuur, een online bibliotheek, online systemen tijdens stages. Hoe maak je deze leesbaar, zodat jij toch je boeken kan lezen en pdf-bestanden makkelijker kan lezen en doorzoeken. Dit alles komt terug in deze workshop. Ook zijn de drie grootste leveranciers: Lexima Reinecker, Babbage en Optelec aanwezig om je mee te nemen in beschikbare hulpmiddelen en software.

Workshop Reizen en navigeren kun je leren

Zelfstandig op pad is tijdens je studententijd en ook daarna is natuurlijk onmisbaar. Je moet naar je school, stage of (bij)baan. Ook wil je zo nu en dan misschien met wat studiegenoten naar de stad of naar vrienden/familie. In deze workshop gaan we in op de verschillende navigatie-apps en hun voor- en nadelen. Daarnaast bespreken we een aantal nieuwe hulpmiddelen en is er ruimte om je vragen te stellen. Deze workshop is geschikt voor hen die geen kaart meer kunnen lezen met hun ogen.

Workshop van studiestress naar succes

Yes! Eindelijk klaar om de stap te maken naar het mbo, hbo of de universiteit! Maar hoe werkt dat eigenlijk als je extra ondersteuning nodig hebt? Het kan zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In deze workshop geven we elkaar tips en vertellen we welke extra ondersteuning er is. Verder kunnen we het hebben over het maken van de juiste studiekeuze of dingen die jij kan verwachten. Misschien zie je wel op tegen de studie startweek, het contact maken in een nieuwe klas, of heb je juist heel veel zin in je opleiding? Samen met een professional van Ecio en een (oud)-student met een visuele beperking kunnen we vast al je vragen beantwoorden.

Workshop over voorzieningen  

In deze workshop willen we je meenemen in de wereld van voorzieningen. We gaan het hebben over allerlei soorten regelingen/voorzieningen, denk hierbij aan: het aanvragen van hulpmiddelen, taxivervoer, uitkeringen, speciale toeslagen voor studenten en ga zo maar door. Ook als je op stage of aan het werk gaat moet je misschien de nodige dingen regelen. Wil je overzicht in het oerwoud van gemeenten, het UWV en alles eromheen? Kom dan naar deze workshop! Ronald van Zijp, werkzaam bij het UWV, is aanwezig om al jou vragen te beantwoorden.

Workshop vrije tijd en genieten van je studententijd

Naast het harde studeren is er natuurlijk ook ruimte nodig voor vrije tijd. Misschien wil je bij een studentenvereniging of houd je van sporten. In deze workshop willen we je inspireren met de ervaringen van iemand die aan topsport doet. Hoe combineer je sport met je studie? Hoe ga je om met de druk die je misschien voelt of de stress door onverwachte ongeregeldheden tijdens je studie? Waar haal je altijd die motivatie vandaan om door te gaan en hoe ga je om met tegenslagen? Meervoudig paralympisch kampioen Liesette Bruinsma vertelt je meer, ook over alle mogelijkheden die er zijn om te sporten als je blind of slechtziend bent.

Aanmelden

Meld je gratis aan (opent in een nieuw venster) voor Suse 2022!

Widgets

Scroll naar boven