Workshop 1: studententijd: de leukste tijd van je leven!

Hieronder vind je de tips welke zijn besproken tijdens de workshop Studententijd: de leukste tijd van je leven! Veel leesplezier!

 

= Maak je studententijd voor jezelf leuker door aan te sluiten bij een voor jou passende vereniging/club/organisatie. Dit kan een studentenvereniging, studievereniging, sportvereniging, muziekvereniging of een bestuur van je wooncomplex zijn. Kies vooral wat bij jou past.

= Durf zelf de stap te zetten om mensen te ontmoeten. Mensen zijn vrijwel altijd bereid om je te helpen als je door je beperking soms wat extra hulp nodig hebt. Maar je moet als student wel zelf soms de eerste stap zetten en de gezelligheid opzoeken. Daarnaast kan het helpen om op een luchtige manier praktisch en concreet aan te geven wat jij nodig hebt. Bijvoorbeeld door te zeggen:  ‘Ha, ik zie het even niet zo goed, kan je even een arm geven?’ Deze vraag is voor je medestudent helder en maakt dat de medestudent gelijk weet wat jij nodig hebt. Dan voorkom je ongemakkelijke situaties.

= Als je start met studeren, probeer mee te doen aan de introductietijd / introductieweek. Onze ervaring leert dat dit dé momenten zijn waarop studenten elkaar leren kennen. Vind je dit spannend/ zie je uitdagingen vanwege je beperking? Vermeld dan bij je aanmelding dat je een beperking hebt en ga in gesprek over de mogelijkheden met het introductiebestuur. Vaak staan zij gewoon open voor jouw vragen / willen zij meedenken over eventuele aanpassingen om het programma ook voor jou mogelijk te maken. Wat ook kan helpen is om te vragen of je een vaste contactpersoon / mentor gedurende de introductietijd kan krijgen. Meestal zijn er ouderejaarsstudenten aanwezig die de eerstejaars begeleiden, als je deze persoon al eens hebt gesproken is er bij de start al iemand die jouw situatie kent en je even op weg kan helpen.

= Het vinden van woonruimte als student kan best lastig zijn in studentensteden. Vanwege een beperking kan hospiteren een extra uitdaging zijn. Daarom is het goed om te weten dat universiteiten en hogescholen jou met je beperking soms ook kunnen helpen aan woonruimte. Het kan dus zeker geen kwaad om als je gaat studeren hier navraag naar te doen bij jouw decaan/studieadviseur op jouw hogeschool of universiteit.

= Als je een visuele beperking hebt kun je voor het openbaar vervoer een begeleiderskaart aanvragen. Deze kaart is er zodat je als alleen reizen lastig is of wanneer je een onbekende route reist die je niet kent, je samen met een begeleider kan reizen. Het woord ‘begeleider’ klinkt misschien wat zwaar, maar het komt er gewoon op neer dat dit iedereen mag zijn. De meeste studenten hebben gratis OV, maar voor wie dit niet (meer) geldt kan je op deze manier je medestudent meenemen en diegene kan jou dan op zijn/haar beurt helpen zodat jouw reis een stuk makkelijker wordt. En jouw medestudent is blij met zijn/haar gratis ritje!