Programma

Het Step Up Study Event (SUSE) zal plaatsvinden op zaterdag 13 februari 2021 van 13.00 tot 16.30 via Zoom.

SUSE start om 13.00 met een plenair gedeelte. Hier zullen twee sprekers welke ervaringsdeskundige zijn hun verhaal en ervaringen delen. Dit zal onder andere gaan over het studentenleven, de kansen en belemmeringen rondom studeren en de stap van studie naar baan.  Daarna volgen twee workshop rondes van ieder 45 minuten waarin er specifiek zal worden ingegaan op diverse onderwerpen. Ter afsluiting is er een informele borrel om te netwerken en na te praten met elkaar. Aanmelden kan via het kopje ‘aanmelden’. Hier kun je ook doorgeven welke workshops je graag wil volgen.

Workshops

Tijdens het evenement worden er 7 verschillende workshops aangeboden waarvan je er twee kan volgen. Hieronder staan de workshops beschreven: 

1.     Studententijd: de leukste tijd van je leven!

Je hebt de uitspraak vast wel eens gehoord: ‘de studententijd is de leukste tijd van je leven!’ Maar hoe zorg je er voor dat je studeren, deadlines halen en hard blokken voor tentamens het beste kan combineren met gezelligheid, avondjes uit, drinken in de kroeg en feestjes tot laat? In deze workshop willen wij jullie graag meenemen in een aantal van deze vraagstukken en dilemma’s. WE willen ervaringen delen over het studentenleven, studentenverenigingen, het onderwerp thuis wonen VS op kamers wonen bespreekbaar maken en handige studenten tips & tops uitwisselen! Juist omdat je met net wat minder zicht, soms tegen belemmeringen aanloopt waar je ziende medestudent geen weet van heeft. Met deze workshop hopen wij mensen goede ideeën mee te geven, maar zie het ook als een kans om ervaringen te delen en vragen te stellen waar jij tegenaan loopt.

2.     Study skills & digitaal snel: zo lukt het wel! 

Altijd al willen weten wat de meest efficiënte manier is om met ontoegankelijke software te werken? Hoe je ontoegankelijke bronnen toch leesbaar krijgt met vergroting, spraak of braille en welke nieuwe, innovatieve technologie je hierbij kan helpen? Daar gaan we het in deze workshop over hebben. Dit is de plek om vragen te stellen, tips en handige tools te delen en om te leren van anderen. We gaan het hebben over het gebruiken van literatuur en bronnen in je studie, samenwerken met medestudenten in tools die soms wel en soms minder toegankelijk zijn en over wat je zelf kan doen om digitale content beter toegankelijk te maken. Aan het einde van deze workshop heb je nieuwe tools, tips en handigheidjes ontdekt die je studie makkelijker kunnen maken en heb je geleerd wat de makkelijkste weg is om eventuele problemen met digitale toegankelijkheid zelf op te lossen.

3.     Van studie naar baan, hoe pak ik dat aan? 

Misschien wil je naast je studie wel een bijbaantje, zoek je een stage  of ben je bijna afgestudeerd en op zoek naar een baan, dan is deze workshop echt iets voor jou. Tijdens deze workshop leer je hoe je de vacatures vindt die passen bij jouw interesses en mogelijkheden. Je ontdekt welke organisaties en bureaus jou kunnen helpen bij het vinden van werk. Ook leer je hoe je je beperking tijdens een gesprek zo kunt presenteren dat de werkgever die niet meer als een obstakel ziet. Verder laten we je aan de hand van een praktijkgeval zien hoe je een plan van aanpak kunt maken van je zoektocht naar werk. En natuurlijk is er alle ruimte om jouw vragen te beantwoorden. Want die mooie baan is dichterbij dan je denkt!

4.      studiekeuze: van studiekeuze stress naar succes! 

Studies kiezen, je begint er een jaar voor je eindexamen mee. Je bezoekt open dagen, gaat nadenken wat je überhaupt interessant vindt en hoe je daar je studie van kunt maken. Maar tijdens dit proces wil je misschien ook rekening houden met je beperking. Wat is er dan allemaal mogelijk? En als je dan eenmaal gekozen hebt, hoe zorg je dat je nieuwe studie-omgeving weet van je beperking? Bij wie en wanneer moet je dit melden en wat kan je allemaal verwachten? Dit zijn vragen die in deze workshop voorbij zullen komen. Er is ook genoeg ruimte om met elkaar in gesprek te gaan en vragen te stellen. 

5.     Can do what you need to do: energiebalans in je studententijd  

Hoe bewust ben jij je van jouw energiepatroon? Welke invloed heb je hierop en welke keuzes maak je? In deze workshop leer je welke facetten van invloed zijn op je energiepatroon en hoe je zelf de regie kunt nemen in je ‘energieverbruik’ en iets kunt doen aan vermoeidheidsklachten. Studeren is niet alleen het volgen van colleges, maar vaak ook een nieuwe levensfase. Je gaat op jezelf wonen, op kamers of in een studentenhuis, misschien krijg je wel een bijbaantje of ga je op stage. Hoe combineer je dit alles zodat je kan doen wat je graag wil, maar na een dag niet oververmoeid bent?

6.     When the law need to be right: workshop voor en door Rechtenstudenten

Studeer je Rechten of doe je een andere opleiding waarbij je juridische materialen nodig hebt? Of twijfel je of zo’n studie misschien iets voor jou is? Kom dan zeker naar deze workshop, waarin we met elkaar tips en ervaringen zullen uitwisselen over hoe het handigste te werken met de Kluwer collegebundel, maar ook hoe je weg te vinden in de Navigator en andere databases. Er is ook volop ruimte voor jouw eigen vragen en ideeën, dus laat van je horen voor- of tijdens de dag!

7.     De wereld onder je vingertoppen: workshop voelbare tekeningen

Ben jij soms ook zo benieuwd hoe dingen ‘eruit zien’? Natuurlijk kun je iemand vragen om iets te beschrijven of er zelf informatie over opzoeken, maar sommige zaken zijn zo abstract, groot of ver weg dat een voelbaar plaatje enorm helpt om je er een betere voorstelling van te maken. In deze workshop kun je zelf aan de slag met voelbare tekeningen. Je krijgt 3 tekeningen toegestuurd voor de workshop en leert een paar principes die je moet kennen als je voelbare tekeningen van 3D-onderwerpen leest. Je zult ervaren wat het nut is en dat je, als je met voelbare tekeningen – vergezeld van een goede uitleg kunt werken, je vaak niet eens een schaalmodel nodig hebt om je een precieze voorstelling te maken van iets wat te groot, ver weg of gevaarlijk is om aan te raken. Uiteraard is er ook gelegenheid om vragen te stellen over hoe je voelbare tekeningen voor je studie kunt verkrijgen en optimaal kan inzetten.

Contact

Heb je nog vragen, wil je iets weten, of lukt het je niet om jezelf aan te melden via het formulier op deze website? Aarzel niet om ons te mailen of stuur een bericht via onze sociale mediakanalen.

E-mail: suse.event@gmail.com 

Facebook

Twitter