Workshop 1: studententijd: de leukste tijd van je leven!

Hieronder vind je de tips welke zijn besproken tijdens de workshop Studententijd: de leukste tijd van je leven! Veel leesplezier!

= Maak je studententijd voor jezelf leuker door aan te sluiten bij een voor jou passende vereniging/club/organisatie. Dit kan een studentenvereniging, studievereniging, sportvereniging, muziekvereniging of een bestuur van je wooncomplex zijn. Kies vooral wat bij jou past.

= Durf zelf de stap te zetten om mensen te ontmoeten. Mensen zijn vrijwel altijd bereid om je te helpen als je door je beperking soms wat extra hulp nodig hebt. Maar je moet als student wel zelf soms de eerste stap zetten en de gezelligheid opzoeken. Daarnaast kan het helpen om op een luchtige manier praktisch en concreet aan te geven wat jij nodig hebt. Bijvoorbeeld door te zeggen:  ‘Ha, ik zie het even niet zo goed, kan je even een arm geven?’ Deze vraag is voor je medestudent helder en maakt dat de medestudent gelijk weet wat jij nodig hebt. Dan voorkom je ongemakkelijke situaties.

= Als je start met studeren, probeer mee te doen aan de introductietijd / introductieweek. Onze ervaring leert dat dit dé momenten zijn waarop studenten elkaar leren kennen. Vind je dit spannend/ zie je uitdagingen vanwege je beperking? Vermeld dan bij je aanmelding dat je een beperking hebt en ga in gesprek over de mogelijkheden met het introductiebestuur. Vaak staan zij gewoon open voor jouw vragen / willen zij meedenken over eventuele aanpassingen om het programma ook voor jou mogelijk te maken. Wat ook kan helpen is om te vragen of je een vaste contactpersoon / mentor gedurende de introductietijd kan krijgen. Meestal zijn er ouderejaarsstudenten aanwezig die de eerstejaars begeleiden, als je deze persoon al eens hebt gesproken is er bij de start al iemand die jouw situatie kent en je even op weg kan helpen.

= Het vinden van woonruimte als student kan best lastig zijn in studentensteden. Vanwege een beperking kan hospiteren een extra uitdaging zijn. Daarom is het goed om te weten dat universiteiten en hogescholen jou met je beperking soms ook kunnen helpen aan woonruimte. Het kan dus zeker geen kwaad om als je gaat studeren hier navraag naar te doen bij jouw decaan/studieadviseur op jouw hogeschool of universiteit.

= Als je een visuele beperking hebt kun je voor het openbaar vervoer een begeleiderskaart aanvragen. Deze kaart is er zodat je als alleen reizen lastig is of wanneer je een onbekende route reist die je niet kent, je samen met een begeleider kan reizen. Het woord ‘begeleider’ klinkt misschien wat zwaar, maar het komt er gewoon op neer dat dit iedereen mag zijn. De meeste studenten hebben gratis OV, maar voor wie dit niet (meer) geldt kan je op deze manier je medestudent meenemen en diegene kan jou dan op zijn/haar beurt helpen zodat jouw reis een stuk makkelijker wordt. En jouw medestudent is blij met zijn/haar gratis ritje!

Workshop 2: Study skills & digitaal snel: zo lukt het wel!

= Alle leveranciers bieden verschillende trainingen aan voor het efficiënt werken met een schermlezer of vergroting. Bij dit soort trainingen kijken ze ook naar de best passende hulpmiddelen. Ook kun je bij hen aankloppen om vooraf te onderzoeken of bijvoorbeeld het softwarepakket dat wordt gebruikt bij jouw stageplek toegankelijk is en zo niet, hoe dit kan worden geregeld. Als je als slechtziende erg veel vergroting nodig hebt kan het nuttig zijn om spraak als alternatief of als ondersteuning naast de vergroting te overwegen.
= Als je een ontoegankelijk Pdf-bestand (bestaande uit plaatjes met de tekst erin) moet lezen is www.robotekst.nl een handige site. Hierin kun je bestanden uploaden, je kan de bestanden ook mailen. Daarna worden de bestanden omgezet naar een toegankelijk formaat. Alternatieven voor deze dienst zijn de OCR ingebouwd in JAWS of Abbyy Finereader pro (Mac en Windows) en Envision AI, Seeing AI, Voice Dream Scanner, KNFB Reader (smartphone). Pdf-documenten die van zichzelf al tekst bevatten zijn daarentegen goed leesbaar en navigeerbaar met de verschillende screenreaders en ook Pdf’s openen in Word is mogelijk voor bewerken.

= Hulpmiddelen om gedrukte tekst leesbaar te maken via de pc: PEARL usb-camera (JAWS), Magnilink Student, Readit Air.

= Grote Pdf-bestanden lezen is makkelijk in de app Voice Dream Reader voor je telefoon.
= Lastige sneltoetsen van je schermlezer of vergrotingsprogramma kun je aanpassen. Dit werkt voor alle screenreaders en kan helpen om sneltoetsen beter bereikbaar te maken. Experimenteer tot je sneltoetsen hebt gevonden die voor jou makkelijk werken.
= In JAWS/Fusion heb je afhankelijk van de applicatie waarin je werkt ook contextgevoelige help. Dit geeft je JAWS-sneltoetsen specifiek voor je huidige app. Druk hiervoor Jawstoets + F1. Hierin vind je bijvoorbeeld makkelijke sneltoetsen om door opmerkingen en wijzigingen in Office te navigeren.
= Bekijk ook eens de supportpagina’s over schermlezerondersteuning van bijvoorbeeld Microsoft of Google (voor uitleg over hoe iets moet binnen een bepaald programma, onafhankelijk van een schermlezer)

= Werk je in online omgevingen zoals Citrix? Kijk dan of de ingebouwde Windows tools (verteller en vergroting) tijdelijk een oplossing kunnen bieden. Dit is niet in alle gevallen mogelijk. Alle leveranciers bieden oplossingen hiervoor, ook in studie of stage. 
= Flitsberichten aanzetten (in JAWS) om meer info in braille getoond te krijgen (naast of i.p.v. spraak)

= Commandozoeker of andersoortige helpfunctie van je screenreader weten om direct te kunnen raadplegen of er een sneltoets bestaat voor hetgeen wat je dan nodig hebt

= Aanvullende add-ons/scripts voor je screenreader vinden en bekijken (voor de ontoegankelijke applicatie in kwestie)

= Handige opties van vergrotingssoftware: accentueringen, tekstmonitor, scherm-in-schermfunctie, 

= Gebruik van app op s

= Volg podcasts/webinars/mailgroepen van je screenreader en hou portalen zoals Eduvip en Visio Kennisportaal in de gaten voor heel veel tips

Workshop 3. Van studie naar baan, hoe pak ik dat aan? 

= Maak om je netwerk uit te breiden een LinkedIn profiel aan, of wordt op Facebook lid van vacaturegroepen. Je netwerk is heel belangrijk.

= Zorg voor een CV dat aansluit bij deze tijd: vraag iemand om je hier bij te helpen. Je CV bepaalt of je op gesprek mag of niet.

= Er zijn soms mogelijkheden om vanuit het UWV of via de gemeente begeleiding te krijgen bij het zoeken van een baan (onderzoek wat voor jou van toepassing is).

= Denk van te voren goed na over jouw motivatie, competenties en talenten. Bedenk ook waarom of op welk moment, jouw handicap juist een voordeel is. Waar zitten de krachten van het feit dat je anders bent?

= Bedenk van te voren wat je belastbaarheid is. Hoeveel uur kun jij nog werken om energietechnisch ook nog in balans te blijven?

= Tijdens je studie kun je al mee doen aan bepaalde projecten waardoor je alvast nieuwe dingen kan leren en werkervaring op kan doen. Actuele projecten zijn: maatschappelijke diensttijd loopbaan kansen (https://mdt-loopbaankansen.nl/over-mdtl/) en realisten Academie 2.0 (https://realistenacademie2-0.nl/).

Workshop 4: studiekeuze: van studiekeuze stress naar succes!

= Begin bij het maken van een studiekeuze in de oriëntatiefase en onderzoek wie je bent en wat je goed kan (waar krijg je complimenten over?), waar wil je moeite voor doen, wat voor werk past bij je en wie kan je daar bij helpen? 

= Het is belangrijk om informatie te verzamelen over studies die je interessant vindt: bijvoorbeeld tijdens een open dag of gewoon op internet. 

= Als je een studiekeuze hebt gemaakt is het belangrijk om te kijken wat er met je handicap wel of niet kan. Inventariseer hoe je dingen die niet kunnen op een andere manier toch mogelijk kan maken. 

= Meld je bij een: mentor, studieadviseur, decaan, aandachtfunctionaris, studiecoach of andere persoon die jou kan begeleiden. 

= Ga op tijd in gesprek over voorzieningen die je nodig hebt. 

= Geef aan waar je behoefte aan hebt en hoe docenten jou kunnen helpen. 

= Kijk of er van te voren mogelijkheden zijn om een dag mee te lopen. Dit wordt ook wel proefstuderen genoemd. 

= Als je meer begeleiding nodig hebt kun je uitzoeken wat organisaties als Visio, Bartiméus, Wiel & Deal of ECIO voor je kunnen betekenen.

Workshop 5. Can do what you need to do: energiebalans in je studententijd  

= Maak voor jezelf deze drie lijstjes: 

Wat geeft mij energie?
Wat kost mij energie?
Wat brengt me tot rust?
Maak bij elk lijstje een concrete afspraak, met jezelf, waar je jezelf aan kan houden en kracht uit kan halen.

= Elke dag even naar buiten geeft nieuwe energie.

Workshop 6. When the law needs to be right: workshop voor en door Rechtenstudenten 

= Naar aanleiding van deze workshop tijdens SUSE is er een Whatsappgroep opgericht voor (aankomend) rechtenstudenten met een visuele beperking in de breedste zin van het woord!
Doel: Tips en ervaringen uitwisselen, vragen stellen, van elkaar leren en gewoon gezellig contact!
Deelnemen kan door te mailen naar: suse.event@gmail.com

= Uitgebreide koppenstructuur helpt om opbouw van wetteksten beter te begrijpen en efficiënter te zoeken (ook in de Kluwer Collegebundel die Dedicon produceert)

= Er is een speciale versie van de Kluwer Navigator voor wie met een screenreader werkt: https://i.navigator.kluwer.nl/

Workshop 7. De wereld onder je vingertoppen: workshop voelbare tekeningen

= Meestal worden voelbare tekeningen gebruikt voor grafieken (wiskunde en dergelijke), schema’s en plattegronden (tactiele kaarten etc.), maar: er is veel meer mogelijk!

= Leren lezen/begrijpen wat je voelt (verschillende texturen onderscheiden) kost even tijd, maar geeft heel veel meer beeld (je kunt je een ruimtelijke voorstelling maken van iets), ook bij dingen die je niet kunt aanraken en visuele zaken (zoals projectie, doorsnede, vooraanzicht/zijaanzicht/bovenaanzicht).

= Gebruik perspectief alleen in een voelbare tekening om uit te leggen hoe dat concept werkt. In andere gevallen worden voeltekeningen daar onduidelijk door. Datzelfde geldt voor schaduw.

= Dedicon Educatief heeft een collectie themabanden met tekstuele uitleg, over allerlei onderwerpen (waaronder van 3D naar 2D): Op de tast… Voelbare tekeningen | Goede kennis van Dedicon

= Bibliotheekservice Passend Lezen heeft allerlei reliëfwerk beschikbaar, onder andere een cursus om voelbare tekeningen te leren lezen: Tekeningenband | Passend Lezen